Są różne przepisy na bezy, z syropem cukrowym, mączką ziemniaczaną itd. Moje są proste i tylko dwa składniki, białka i cukier. Zostały mi białka i postanowiłam zrobić bezy, mam specjalne pudełko do przechowywania, mogą sobie tam leżeć bardzo długo.

pomysł na białka

Białka ubić za pomocą miksera na bardzo sztywną pianę, powoli dodawać po łyżce cukru , cały czas mieszając. Jak już cały cukier będzie wmieszany, jeszcze chwilkę  mieszać. Za pomocą łyżki nałożyć beziki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

domowe bezy

Włożyć bezy do nagrzanego piekarnika do 140 C i piec 1,5 godziny. Ja lubię jak bezy są w środku lekko ciągnące, jeśli według Ciebie nie będą wystarczająco wysuszone lekko wydłuż czas suszenia.

bezy lekko ciągnące

Po 1,5 godzinie wyłączyć piekarnik i otworzyć drzwiczki, zostawić bezy w piekarniku do ostudzenia.

bezy z białek

Smacznego