Jest to jedno z najłatwiejszych ciast. Bardzo długo świeże i wilgotne. Ciasto jest naprawdę pyszne i bajecznie proste w wykonaniu. Polecam szczerze. Można użyć wiśni zamoczonych w alkoholu. 

ciasto czekoladowe

Składniki suche wymieszać razem. Do składników suchych dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać mikserem na gładką masę. Dodać wiśnie i delikatnie wymieszać.

Blaszkę o wymiarach 20×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.

Pieczenie – piekarnik nagrzać do 180 C i piec ciasto 30-35 minut. Po 30 minutach radzę sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. U mnie wystarczyło 30 minut. Ciasto nie powinno być wysuszone. Po wyjęciu patyczka z ciasta, patyczek musi być suchy.

Ciasto zostawiamy w blaszce aż wystygnie.

Przygotowanie polewy czekoladowej – pokruszoną czekoladę i  śmietanę  umieścić w  garnuszku postawionym na drugim garnuszku z gotującą i parującą wodą.  Zmniejszyć gaz i podgrzewać aż czekolada się rozpuści. Często mieszać. Rozpuszczoną czekoladą polać ciasto. Można w ten sam sposób zrobić polewę z ciemnej czekolady.

ciasto

Wykonanie ciasta w thermomix

  • do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki oprócz wiśni, zmiksować obroty 5, czas 1 minuta
  • zdjąć ciasto z boków naczynia i ponownie zmiksować, obroty 5, czas 10 sekund
  • dodać odsączone wiśnie, wymieszać kopystką
  • reszta jak wyżej