Zawsze jak mam jakąś wyjątkową imprezę robię tą szynkę. super smakuje z sosem tatarskim, czosnkowym oraz można na chlebek.
Rozrobić sól peklową jak na opakowaniu, wlać do naczynia w którym będzie się peklowała. dodać dodatkowo ząbek czosnku, kilka grzybków suszonych, listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego.
Przykryć i wstawić do lodówki na tydzień, codziennie przewracać szynkę. Po tygodniu wyciągnąć szynkę z zalewy , osuszyć. Piecz szynkę w rękawie do pieczenia, polać mięso małą ilością oleju, można posypać lekko suszonymi lub świeżymi ziołami, zamknąć rękaw .
Piec w nagrzanym piekarniku do 200 C godzinę, 20 minut przed końcem nakłuć delikatnie worek.
Smacznego
Bozena
26 stycznia, 2016 o 18:23
co znaczy paczka soli peklowanej to ile?
kuchcik8
26 stycznia, 2016 o 18:54
Oj przepraszam to sa takie gotowe paczki, nie jestem w domu. Sprawdzę to jutro i napiszę. Wielkości jak budyń ale ile gram to teraz nie powiem bo nie jestem pewna.
Madzia
20 marca, 2017 o 21:15
50 g
Maria Gorlik
21 marca, 2017 o 12:53
To ma być podpowiedź czy coś innego 🙂