Zawsze jak mam jakąś wyjątkową imprezę robię tą szynkę. super smakuje z sosem tatarskim, czosnkowym oraz można na chlebek.

szynka pieczona

Rozrobić sól peklową jak na opakowaniu, wlać do naczynia w którym będzie się peklowała. dodać dodatkowo ząbek czosnku, kilka grzybków suszonych, listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego.

szynka pieczona

Przykryć i wstawić do lodówki na tydzień, codziennie przewracać szynkę. Po tygodniu wyciągnąć szynkę z zalewy , osuszyć. Piecz szynkę w rękawie do pieczenia, polać mięso małą ilością oleju, można posypać lekko suszonymi lub świeżymi ziołami,  zamknąć rękaw .

szynka na chleb

Piec w nagrzanym piekarniku do 200 C godzinę, 20 minut przed końcem nakłuć delikatnie worek.

 

Smacznego