Taki obiad trzeba zaplanować, ponieważ szynka powinna leżeć w zalewie dwa dni. Właśnie dzisiaj była na obiad, jest przepyszna, delikatna i rozpływająca się w ustach. Byłam pod dużym wrażeniem jak mięso może być delikatne wręcz aksamitne 🙂

szynka z rękawa

Mięso umyć i osuszyć.  Nakłuć mięso ostrym cienkim nożem. Do dużej miski wlać piwo, wywar wieprzowy,oliwę z oliwek, sos sojowy. Dodać posiekane ząbki czosnku, pokrojoną w plastry cebulę, ostrą mieloną paprykę, dwie łyżki gęstego miodu, pieprz cayenne, sól. Wszystko dokładnie wymieszać i włożyć mięso do glinianego naczynia i zalać zalewą, przykryć. Wstawić do lodówki na dwa dni, przynajmniej dwa razy w ciągu doby przewrócić mięso w zalewie.

szynka pieczona

Mięso  włożyć do foliowego rękawa do pieczenia i wlać zalewę. Dodać suszone grzybki, gałązki świeżego tymianku. Dokładnie zamknąć i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 1, 40 minut.

Po upieczeniu otworzyć worek foliowy, wyjąć mięso, a sos wylać do małego garnuszka.

mięso z rękawa

Można tą szynkę podawać na zimno lub na ciepło. Na chlebek też jest super. Na zimno można z sosu zrobić galaretkę i rozłożyć obok pokrojonego mięsa. 

Galaretka z sosu – sos przelać przez sitko, czysty sos wlać do garnuszka. Musicie  sprawdzić ile jest sosu i wtedy dodać odpowiednią ilość żelatyny.

szynka

Jeśli chcecie na obiad to sos trzeba zgęścić mączką ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości wody. Następnie dolać mączkę powoli do gotującego się sosu. Kontrolować gęstość sosu, żeby nie zrobił się kisiel 🙂