Bardzo proste i pyszne danie, nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. 

spaghetti bolognese

Sos bolognese może być podawany z makaronem nitki jak i tagliatelle.

Cebulę i czosnek obrać i pokroić na drobne kawałki. Marchew obrać i drobno pokroić, to samo zrobić z łodygą selera. Wiadomo selera nie trzeba obierać tylko umyć.

spaghetti

Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulkę, marchew, seler. Smażyć aż wszystko lekko zmięknie. Co jakiś czas zamieszać. Dodać czosnek, mięso mielone i smażyć aż mięso lekko się przyrumieni. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, posypać papryką słodką i pieprzem cayenne.  Wlać wino i smażyć aż wino wyparuje. Teraz kolej na mleko, ponownie gotować do całkowitego wyparowania płynu.

Wlać pomidory z puszki, pastę z suszonych pomidorów, wodę, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubicie ostro to dodajcie więcej pieprzu cayenne.

spaghetti

Gotować na małym ogniu 30  minut. Wyczytałam gdzieś że sos bolognese lubi długie gotowanie. Znalazłam to w starej książce z oryginalnymi włoskimi przepisami.

Ugotować makaron, położyć na talerz, polać sosem i obsypać serem.

Smacznego