Nie jestem fanem ciast czekoladowych, ale to mi smakowało i to bardzo. Moim gościom zresztą też. Podobno na drugi dzień jeszcze lepszy smak dostało to ciasto 🙂tarta

 

Wykonanie ciasta kruchego –  wszystkie składniki dodać do miski i szybko zagnieść. Ciasto musi być jednolite, wszystkie składniki muszą się połączyć. Formę do tary o wymiarach 30 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tarka lub kaszką manną. Ciasto rozłożyć na dnie i na bokach formy. Dno ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na godzinę.

tarta

Pieczenie tarty – nagrzać piekarnik do 200 C. Na  ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć ziarenkami fasoli lub innymi. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut. Następnie zdjąć papier z fasolą i ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 10-15 minut. Ciasto musi lekko się zarumienić. Wyjąć ciasto z piekarnika i całkowicie ostudzić.

tarta

 

Przygotowanie masy czekoladowej – do garnka wlać śmietanę, dodać masło i mocno podgrzać. Prawie musi się zagotować. Następnie dodać połamaną czekoladę. Zostawić tak na około 3 minuty. Następnie wymieszać bardzo dokładnie. Przestudzić masę czekoladową i wylać na zimne podpieczone kruche ciasto. Na górze rozłożyć połówki truskawek.

tarta

Masa ze śmietany – żelatynę zalać zimną wodą, tylko tyle żeby mogła napęcznieć. Następnie wlać wrzącą wodą, odrobinę. Woda ma tylko pomóc rozmieszać żelatynę. Odstawić, musi ostygnąć i delikatnie gęstnieć. Śmietanę ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i wymieszać. Dodać zimną żelatynę i dokładnie wymieszać. Wylać śmietanę na masę czekoladową.  Obsypać potartą czekoladą. Udekorować truskawkami i listkami mięty. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Najlepiej na całą noc.

Ciasto pyszne polecam.