Zrobiłam dwie tarty, jak zawsze ten sam powód – mój maż musi mieć z mięsem 🙂

tarta z kurczakiem i grzybami

Czasami można użyć gotowego ciasta do tarty, zaoszczędzimy trochę czasu. Nie zawsze mamy go w nadmiarze.

Ciasto na tartę – jeśli chcecie zrobić je osobiście to zacznijcie od włożenia wszystkich składników ciasta do miski. Za pomocą miksera połączyć lekko wszystkie składniki miksować około 20 sek. Następnie zagnieć ciasto rękoma, musi się połączyć, jeżeli jest z tym problem dodaj trochę zimnej wody. Uformować ciasto w kulę, włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować i wyłożyć ciastem formę do tarty. Część ciasta zostawić na paski.

pomysł na kolację

Przygotowanie farszu – na patelni rozgrzać masło, smażyć pokrojone drobno piersi kurze i  doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką, suszonym oregano, musi być pikantne.  Smażyć chwilkę aż mięso straci kolor surowizny, zdjąć mięso z patelni. Na tej samej patelni usmażyć pieczarki doprawić solą i pieprzem. Woda z pieczarek musi odparować.

Jajka lekko ubić dodaj sery, przestudzone piersi kurze i grzyby, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Wylać masę na ciasto.

Rozwałkować pozostałe ciasto i  wyciąć  paski o szerokości  od 1-1,5 cm. Położyć na górze i układać przeplatając paski tworząc szachownicę.

Posmarować tartę u góry mlekiem, piec w nagrzanym piekarniku do 180C przez 40 minut.

tarta z serami

Zawsze sprawdzić stan upieczenia tarty naciskając masę palcem, masa być być sprężysta i masa jajeczna nie może być płynna , musi być przepieczona.

tarta z kurczakiem

Podawać z zieloną sałatka, smacznego