Polecam tą tartę jest pyszna

tarta z wędzonym łososiem

Wykonanie ciasta kruchego -wszystkie składniki ciasta zagnieść rękoma.  Dodać tyle wody żeby uzyskać gładką masę. Ciasto schłodzić w lodówce 0,5 godziny.

Wyłożyć ciasto do formy o  średnicy 20 cm. Obłożyć ciastem również boki formy. Nakłuć widelcem spód ciasta. Na dno wsypać fasolkę, żeby ciasto nie mogło wyrosnąć. . Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 10 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i zdjąć fasolkę. Odstawić do lekkiego ostudzenia.

Wykonanie nadzienia – łososia porozrywać na mniejsze kawałki, położyć na ciasto, przekroić pomidorki  na pół i dodać do łososia.

Jajka ubić dodać śmietanę i pokrojony drobno szczypiorek. Dokładnie wymieszać.

Wlać masę jajeczną na łososia.

Ja piekłam w kombiwarze.

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 C, 35-40 minut. Masa jest upieczona gdy naciśniecie na środku poczujecie konsystencję gęstej galaretki.

Smacznego.