Pyszna tarta, idealna na zimno jak i na ciepło. Jak byłam w Anglii to zawsze robiłam sobie takie tarty i był idealny lunch w pracy. Polecam.

tarta

Wykonanie tarty – wszystkie składniki na ciasto do tarty zagnieść na gładkie ciasto. Gdyby ciasto było ciągle zbyt sypie dodać łyżkę wody więcej. Spłaszczyć i wstawić do lodówki na godzinę. Oczywiście zawinąć ciasto w folię spożywczą. Dno formy do tarty o średnicy 23 cm posmarować masłem.  Następnie rozwałkować i wyłożyć ciastem dno formy do tarty. Ponakłuwać dno, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć fasolką lub innymi kulkami do tego przeznaczonymi.

Wykonanie w thermomix

  • do naczynia miksującego wrzucić wszystkie składniki, czas 30 sek, interwał ( gdyby ciasto było zbyt suche dodać jedną łyżkę wody więcej )
  • wyjąć ciasto z naczynia i zagnieść, reszta jak przy zwykłym wykonaniu

Pieczenie – włożyć tartę do nagrzanego piekarnika do 220 C i piec 15 minut. Następnie zdjąć obciążenie i papier i piec jeszcze 10 minut.

Ostudzić.

tarta

Wykonanie nadzienia – na patelni rozgrzać masło i wrzucić pora i smażyć aż por zmięknie. Następnie dodać posiekany czosnek i liście szpinaku. Lekko osolić i doprawić pieprzem. Smażyć co chwilkę mieszając aż szpinak zmięknie.

Do malaksera dodać sery, śmietanę, jajka i dokładnie zmiksować. Wylać wszystko na patelnię i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko wlać na podpieczone ciasto kruche.

Wykonanie nadzienia w  thermomix

  • szpinak, por i czosnek przygotować jak wyżej
  • do naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać jajka, sery, zmiksować 30 sekund, obroty 5
  • wylać wszystko na patelnię, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem
  • reszta jak przy normalnym wykonaniu

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180C i piec 25 minut. Tarta musi się zarumienić na złoty kolor i po naduszeniu nadzienia powinno mieć konsystencję gąbki.

Podawać z zieloną sałatką i pomidorkami.

Smacznego.