Możecie użyć gotowego ciasta kruchego lub zrobić samemu. Taka tarta jest pyszna, dobrym pomysłem na kolacje, na imprezy itp
Przygotowanie tarty z gotowego ciasta, czasami jak nie ma wystarczająco dużo czasu można użyć gotowe ciasto. Wtedy rozwinąć ciasto i ułożyć w formie do tarty. Obciąć nadmiar ciasta i wyciąć paski.
Ciasto na domową tartę – włożyć masło, mąkę jajko, szczyptę soli do miski i za pomocą miksera wymieszać wszystkie składniki przez 20 sek. Tylko muszą się lekko połączyć a masło rozbić, potem już trzeba zagnieść rękoma. Jeżeli ciasto nie chce dać się zlepić w kulę dolać trochę zimnej wody, żeby powstała gładka masa. Włożyć ciasto do worka i stawić na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tarty. Oczywiście wcześniej wysmarowanej tłuszczem. Zostawić trochę ciasta na paski.
Nadzienie : masło rozpuść na patelni dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, smażyć kilka sekund. Następnie dodać szpinak i smażyć, aż szpinak się rozgotuje i utworzy się papka. Następnie dodać serek ricotta, dokładnie wymieszać i zestawić z ognia. Jajka ubić mikserem na puszystą masę, ale nie za mocno. Do jajek dodać potarty parmezan, doprawić pieprzem, solą do smaku. Na koniec dodać szczypiorek oraz masę ze szpinaku i z sera, wymieszać.
Wylać masę na ciasto, rozwałkować ciasto i wyciąć paski o szerokości 1-1,5 cm. Ułożyć paski ciasta tworząc szachownicę, posmarować mlekiem górę tarty.
Pieczenie – piekarnik musi być nagrzany do 180C i piecz 40 minut. Zawsze musisz sprawdzić stan upieczenia tarty. Lekko naciskając palcem masę, musi ona być sprężysta, przepieczona i jajka nie mogą być lejące. Czasami trzeba lekko przedłużyć czas.
Tarta jest pyszna, na drugi dzień można ją odgrzać i jest równie pyszna. Ja zabrałam sobie do pracy na lunch, zapach drażnił nosy domowników, ale pozytywnie 🙂 zaraz musieli zobaczyć co ja znowu mam 🙂
Smacznego
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.