Można zrobić w podłużnej foremce, lub jak ja w małych okrągłych foremkach o średnicy 10 cm.

tarta grzybowa

Wykonanie ciasta – mąkę, masło, żółtko, jogurt zagnieść w jednolitą masę. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 30 minut.

Rozwałkować ciasto i wyciąć na kształt foremki jaką użyjecie. Dodając więcej ciasta uwzględniając zapas boki. Foremki lekko posmarować olejem.

Dno ciasta nakłuć widelcem. Wyciąć krążki wielkości dna i położyć na cieście. Obciążyć dno grochem, uniemożliwiając wyrośnięciu ciasta.

Nagrzać piekarnik do 220 C i piec 10 minut. Następnie zdjąć groch i papier i podpiec ciasto kolejne 5 minut.

tarta

Przygotowanie nadzienia – kurki umyć osuszyć i pokroić drobno. Na patelni rozgrzać trochę masła i obsmażyć kurki. Doprawić je do smaku solą i pieprzem. Zdjąć kurki z patelni.

Pora umyć pokroić drobno i obsmażyć na masełku. Tak długo aż por zmięknie. Zdjąć por z patelni.

Por połączyć z kurkami.

tarta

Na patelni roztopić 1 łyżkę masła, dodać mąkę wymieszać. Wlać mleko, doprawić solą i pieprzem. Wsypać gałkę muszkatołową. Zostawić żeby trochę ostygło. Jajka ubić trzepaczką i dodać do kurek. Wymieszać dokładnie.

Wylać tak przygotowaną masę do podpieczonych tart.

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec tarty kolejne 30 minut.

Podawać na ciepło lub na zimno.

Smacznego.