Można zrobić w podłużnej foremce, lub jak ja w małych okrągłych foremkach o średnicy 10 cm.
Wykonanie ciasta – mąkę, masło, żółtko, jogurt zagnieść w jednolitą masę. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 30 minut.
Rozwałkować ciasto i wyciąć na kształt foremki jaką użyjecie. Dodając więcej ciasta uwzględniając zapas boki. Foremki lekko posmarować olejem.
Dno ciasta nakłuć widelcem. Wyciąć krążki wielkości dna i położyć na cieście. Obciążyć dno grochem, uniemożliwiając wyrośnięciu ciasta.
Nagrzać piekarnik do 220 C i piec 10 minut. Następnie zdjąć groch i papier i podpiec ciasto kolejne 5 minut.
Przygotowanie nadzienia – kurki umyć osuszyć i pokroić drobno. Na patelni rozgrzać trochę masła i obsmażyć kurki. Doprawić je do smaku solą i pieprzem. Zdjąć kurki z patelni.
Pora umyć pokroić drobno i obsmażyć na masełku. Tak długo aż por zmięknie. Zdjąć por z patelni.
Por połączyć z kurkami.
Na patelni roztopić 1 łyżkę masła, dodać mąkę wymieszać. Wlać mleko, doprawić solą i pieprzem. Wsypać gałkę muszkatołową. Zostawić żeby trochę ostygło. Jajka ubić trzepaczką i dodać do kurek. Wymieszać dokładnie.
Wylać tak przygotowaną masę do podpieczonych tart.
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec tarty kolejne 30 minut.
Podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.