Takie bułeczki możecie przygotować rano zanim cała rodzinka wstanie. Wystarczy tylko ugnieść ciasto i wstawić bułeczki do piekarnika.
Wykonanie Thermomix
- pokruszyć drożdże, wlać letnią wodę, dodać sól. Ustawić na naczynie zamknięte, interwał, cza 15 s.
- dodać mąkę , miód, naczynie zamknięte, interwał, czas 2 minuty.
- wyjąć ciasto z thermomixu
- nie trzeba czekać aż wyrośnie ciasto
Uformować bułki, posmarować rozmąconym jajkiem.
Wstawić bułki do zimnego piekarnika i piec 200C piec 30 – 35 minut.
Gotowe, zrobiłam je w 35 minut. Są pyszne.
Marek W
Kwiecień 15, 2014 o 10:04
A co się stało z miodem ?
kuchcik8
Kwiecień 15, 2014 o 10:13
Przepraszam, oczywiście dodać razem z mąką i solą , dobrze wyrobić ciasto. Jeżeli miód nie jest płynny lekko go roztopić i dodać letni. Teraz nie mogę poprawić , zrobię to póżniej. Dziękuje za przypomnienie, pozdrawiam
Ewel
Styczeń 7, 2017 o 20:25
Witam. A to drugie mieszanie z mąka to 2 minuty ale zwykle czy też interwal? Jeżeli zwykle to jaka prędkość?
Maria Gorlik
Styczeń 7, 2017 o 20:31
Już tylko rękoma ugniść. Dosłownie chwileczkę, tyle żeby napowietrzyć ciasto. Pozdrawiam i czekam na opinię.
Ewelajna
Styczeń 7, 2017 o 22:00
Chyba zrobiłam coś nie tak. Zapomniałam ze piekarnik ma być zimny i przypiekly mi się spody a w środku niedopieczone. Po drugie urok gazowego piekarnika. No i nie poczekalam na podpowiedź i dałam te dwie minuty na interwal i aż mi się wyłączył sam, na szczęście działa. Następnym razem będe wiedzieć że ręcznie i nie rozgrzewac i może wyżej trochę 🙂
BTW przepis bardzo fajny i szybki
Dziękuje
Maria Gorlik
Styczeń 7, 2017 o 23:29
Ja czasami nawet drugi raz nie ugniatam i też są dobre. One muszą być włożone do zimnego, ponieważ wtedy mają czas i powoli rosnąć i się piec. Pozdrawiam serdecznie
Zanka
Lipiec 28, 2017 o 22:37
Czy przy pierwszym mieszaniu ma być 15 s interwały czy 15 s na obrotach 3?i czy mipd dajemy do maki czy do drożdży??będę wdzięczna za odp;)
Maria Gorlik
Lipiec 28, 2017 o 23:51
Już odpisuje, zmieniałam opis. Teraz mam nadzieję że jest w prostszy sposób opisany. Pozdrawiam serdecznie.
Wiwi
Październik 7, 2018 o 16:19
Bułeczki wyszły piękne i smaczne. Drożdże, wodę i sól mieszałam 20 sekund na poz. 5. Następnym razem nasypię więcej soli. Przepis jest świetny. Prosty, szybki a efekt rewelacyjny:) Pozdrawiam 🙂
Maria Gorlik
Październik 7, 2018 o 17:22
Super, dziękuje za komentarz. Zawsze mi miło jak Wam smakuje. Pozdrawiam serdecznie
Ola
Styczeń 23, 2019 o 11:40
Właśnie robiłam na sniadanie, wyszly pyyyszneee!
Maria Gorlik
Styczeń 23, 2019 o 11:42
Cieszę się bardzo. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia.
Ania
Kwiecień 3, 2019 o 20:42
Witam 🙂 mam zapytanie – ile tak około wychodzi bułeczek?
Maria Gorlik
Kwiecień 3, 2019 o 21:43
Ale mnie zatkało:):) robiłam już je tak dawno. wydaje mi się że zmieściły się na jednej blaszce. Blaszka tak oryginalna na szerokość i długość piekarnika. Zrobię je ponownie, żeby dopisać ile wyszło bułeczek. Ze zdjęcia wnioskuję że 12 🙂 Pozdrawiam
Ania
Kwiecień 9, 2019 o 11:13
Dla mnie przepis super – bo szybki i z efektem wow. Bułeczki wyszły ładnie wyrośnięte, rumiane. Piekłam bez termoobiegu na grzaniu góra -dół przez 35 minut. W środku dopieczone jak trzeba, skórka chrupiąca. Rzeczywiście przydałoby się więcej soli – ale to nie kłopot przy następnym razie. Aha – 1 szklankę mąki pszennej typ 450 zamieniłam na pszenną pełnoziarnistą i się wszystko udało.
Maria Gorlik
Kwiecień 10, 2019 o 19:09
Dziękuje, cieszę się że smakowały. Pozdrawiam serdecznie
Kasia
Kwiecień 25, 2019 o 08:35
Przepis mi się podoba ale nie mogę dac mąki pszennej jaką byś doradzila? Orkiszową czy może kukurydzianą?
Maria Gorlik
Kwiecień 25, 2019 o 12:19
Spróbuj z kukurydzaną, ale ja nie robiłam. Orkiszową to myślę że musiałabyś czekać aż wyrośnie. Pozdrawiam i powodzenia
Oliwia
Sierpień 5, 2019 o 13:10
Robiłam pare razy z suszonych droższy bo tylko takie miałam w kuchni i tez wyszły pyszne 🙂
Maria Gorlik
Sierpień 5, 2019 o 20:32
To mnie cieszy, dziękuje. Pozdrawiam serdecznie