Pyszne ciasto, nie można przestać jeść. Polecam.

toffee

Wykonanie biszkoptu – białka ubić na sztywną pianę, następnie powoli ubijając wsypywać cukier. Dodać po jednym żółtku i cały czas ubijać. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i powoli dodać do masy jajecznej. Mieszać już delikatnie.

Dno formy o wymiarach 25 x 20 cm    wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie wykładać. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 20-25 minut. Ostudzić ciasto.

Masa– śmietanę ubić, następnie ubijać już delikatnie i dodać masę toffee. Wymieszać . Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody, następnie zalać odrobiną wrzącej wody. Wymieszać, przestudzić. Żelatynę wlać do masy śmietanowej i wymieszać. Natychmiast wylać na zimny biszkopt. Wstawić ciasto do lodówki.

Przygotowanie słonecznika – na patelni roztopić masło z miodem. Wrzucić słonecznik i smażyć aż lekko zbrązowieje. Słonecznik wysypać na talerz i przestudzić.

Na masę śmietanową rozprowadzić pozostałą masę toffee i obsypać prażonym słonecznikiem.

Ostawić ciasto aż masa zgęstnieje. Smacznego.