Pyszny tort z kremem czekoladowym z nutką alkoholu.

Wykonanie ciasta -białka ubić, jak będą sztywne powoli dodawać cukier, ciągle mieszając.  Dodawać po jednym żółtku, mieszać już bardzo delikatnie i powoli. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do masy jajecznej.  Wmieszać już tylko łyżką.

Ciasto czekoladowe z ajerkoniakiem

Pieczenie – wlać ciasto do okrągłej formy, wysmarowanej masłem i posypaną bułką tartą, włożyć ciasto do lekko nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni , 30 minut.

Sprawdzić drewnianym patykiem czy ciasto już jest upieczone, po wyjęciu patyka z ciasta, musi być czysty. Odwrócić formę spodem do góry i położyć na dwóch drewnianych łyżkach. Dzięki temu ciasto nie opadnie . Zostawić tak do ostygnięcia. Ja tak robię zawsze , to jest super sposób .

Biszkopt przeciąć na trzy części.

Masa wiśniowa – sok zagotować, dodać wymieszaną w małej ilości kartoflankę, wrzucić wiśnie. Gorący kisiel położyć na pierwszej warstwie biszkoptu, i zaraz położyć drugą warstwę biszkoptu.

Wykonanie kremu czekoladowego : kremówkę ubić,dodać cukier,  czekoladę roztopić w na parze. Położyć miseczkę na garnku z wodą gotującą, aż się rozpuści czekolada, poczekać aż lekko ostygnie i powoli dodać do śmietany, Żelatynę zalać zimną wodą, tyle żeby napęczniała, potem zalać odrobiną wrzątku i wymieszać. Jak już żelatyna zacznie gęstnieć powoli wlewać do ubitej śmietany. Dokładnie wymieszać. Wlać  krem na drugą warstwę biszkoptu i przykryć trzecią częścią biszkoptu.

Warstwa z ajerkoniakiem

Wykonanie : kremówkę ubić, powoli wlewać ajerkoniak. Jak będzie za mało słodkie można dodać cukier puder. Żelatynę zalać małą ilością zimnej wody, wymieszać. Żelatyna musi napęcznieć,następnie  zalać wrzącą wodą. Tyle żeby można było wymieszać. Dodać gęstniejącą żelatynę  do masy. Gęstniejącą masę wylać na trzecią warstwę biszkoptu. Przyozdobić pozostałymi wiśniami i potartą czekoladą.

Smacznego