Jest to popisowe ciasto mojej synowej, wszyscy się zachwycają.
Ciasto białe – śmietanę ubić na sztywną masę, pod koniec dodać śmietan fix. Chwilkę mieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzoną czekoladę dodać do śmietany, wymieszać. Na koniec dodać płatki i wymieszać.
Można to ciasto zrobić na okrągłej blaszce lub na prostokątnej. Będzie wtedy bardziej podzielne. Dno i boki formy wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć herbatniki i wylać ciasto białe.
Ponownie ułożyć herbatniki.
Ciasto ciemne – przygotowujemy w ten sam sposób co ciasto białe tylko używamy mlecznej czekolady. Wyłożyć ciasto ciemne na herbatnikach, obsypać dodatkowo płatkami.
Przykryć ciasto i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Super tort na urodziny naszych pociech. Dziękuję Sylwunia.
mirka
28 stycznia, 2017 o 00:18
5 godzin w lodówce nie zastygło, mam nadzieję że jutro będzie dobre
Maria Gorlik
28 stycznia, 2017 o 11:20
Musi, musi. Czekam jak wyszło. Pozdrawiam
mirka
1 lutego, 2017 o 22:10
raz zrobione, powtórki nie będzie, w smaku nie było najgorsze ale znam wiele dużo smaczniejszych ciast, bardzo zle się kroiło i nie wyglądało zbyt estetycznie, płatki gąbczaste( MOŻE MOZNA JE CZYMS INNYM ZASTĄPIĆ?) ciasto zrobiłam w piątek a w niedzielę już nie nadawało się do jedzenia, gościom też średnio smakowało
Maria Gorlik
2 lutego, 2017 o 14:06
To są właśnie gusta. Moja synowa robi je bardzo często dla różnych znajomych i zawsze chcą powtórkę. To ciasto rzeczywiście najlepiej smakuje w ten sam dzień, potem płatki miękną. Przykro mi że nie smakowało, ale tak czasami jest. Jeszcze się taki nie narodził co wszystkim dogodził.
Pozdrawiam bardzo serdecznie.