Starać się usmażyć naleśniki o podobnych wymiarach. można zrobić mniejsze i uformować małe torciki dla każdego osobno. Naleśniki są delikatne i puszyste i oczywiście pyszne.
Owoce umyć i osuszyć. Część owoców zmiażdżyć widelcem, a część zostawić całych do dekoracji.
Roztopić masło i ostudzić. Jajka ubić na puszystą masę, następnie dodać mleko, ostudzone masło, sodę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki lub miksera.
Mąkę przesiać i dodać do masy, dokładnie wymieszać na gładką masę. Odstawić ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło.
Smażenie – mocno rozgrzać patelnię do smażenia naleśników i wylać część ciasta.Boki naleśnika lekko zsunąć do środka za pomocą płaskiej łyżki. Smażyć na średnim ogniu do momentu aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki ( takie dziureczki) Przewrócić na drugą stronę i smażyć już tylko chwilkę.
Formowanie tortu – położyć usmażone naleśniki na talerz, obłożyć zmiażdżonymi truskawkami i malinami. Następnie położyć kolejne naleśniki i owoce.
Polać płynnym miodem. Możecie podać takie naleśniki złożone na pół w środku ze zmiażdżonymi owocami.
Justyna
3 czerwca, 2017 o 17:47
Dla mnie usmażyć naleśniki o tych samym kształcie to zawsze nie lada wyzwanie 🙂
Maria Gorlik
3 czerwca, 2017 o 20:03
To aż tak dokładnie nie musi być, zresztą widać na zdjęciu 🙂 Pomocna będzie mała patelnia, wtedy będą idealne. Pozdrawiam