Uwielbiam szpinak. Jeszcze parę lat temu, gdyby mi ktoś powiedział że zaprasza mnie na pyszny obiad ze szpinakiem w roli głównej, szukałabym powodów żeby się wymigać. Dzisiaj uważam że jest pyszny , i można go zrobić na różne sposoby.
Zrobiłam tą zapiekankę wczoraj, długo dzisiaj pracowałam więc wzięłam sobie do pracy. Miło tak sobie zrobić przerwę w pracy i zjeść coś tak pysznego.
Wykonanie – wrzucić tortellini do wrzącej osolonej wody i gotować 3 minuty,odcedzić. Włożyć na dno żaroodpornego naczynia.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić łyżkę masła, jak się roztopi wrzucić umyty i osuszony szpinak. Chwilkę smażyć, aż szpinak się rozgotuje. Dodać zmiażdżony czosnek, serek, gałkę muszkatołową, paprykę. doprawić solą i pieprzem.
Jak już wszystko jest ładnie połączone a szpinak usmażony, wylać do formy,
Na górę posypać parmezan.
Pieczenie – włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy 10 minut. Gotowe 🙂
Już znowu mam na to ochotę, mmmm
Smacznego.
Luiza
14 grudnia, 2013 o 11:55
zapiekanka pierwsza klasa:) była przepyszna !
buziaki
Małgosia
18 kwietnia, 2016 o 10:07
to jest pyszne 🙂 mniam mniam mniam, polecam wszystkim :)))
kuchcik8
18 kwietnia, 2016 o 10:26
Dziękuję