Zwykle robię tortillę z kurczakiem, ale tym razem postanowiłam zrobić z łososiem. Wyszło przepyszne, chrupiąca ryba, sałata, warzywa, po prostu pycha.
Nie podaję dokładnie ilości składników, ponieważ każdy zrobi sobie tyle porcji na ile ma ochotę.
Przygotowanie ryby – łososie umyć, wysuszyć, pokroić w paski o długości 5 cm i grubości 1,5 cm, doprawić solą i pieprzem. W jednej miseczce roztrzepać jajko, do drugiej wsypać bułkę tartą. Kawałki łososia zanurzyć w jaku i obtoczyć w bułce tartej. Odstawić na bok. Rybka jest bardzo chrupiąca 😉 po usmażeniu oczywiście.
Teraz czas na przygotowanie sałatki – Do miski wrzucić pociętą drobno kapustę pekińską, pomidorki przecięte na pół, plasterki ogórka, cebulkę obraną i pociętą w cienkie plastry i rozdzielone. Na koniec doprawić cytryną, cukrem, solą, pieprzem, oliwą z oliwek. Można zamiast oliwy dodać 1 łyżkę majonezu lub jogurtu naturalnego. Wymieszać i odstawić.
Mocno rozgrzać olej i wrzucić paluszki rybne. Smażyć, aż rybka się zarumieni. Podczas smażenie przewrócić rybkę. Wyjąć z oleju łyżką cedzakową i lekko potrząść, następnie położyć na papierowych ręczniczkach kuchennych. Przykryć, żeby nie ostygły.
Płaty tortilli podgrzać w mikrofalówce lub mocno nagrzanym piekarniku, jak już postaną pęcherzyki oznacza, że są ciepłe. Natychmiast położyć na środku sałatę, kilka kawałków ryby, zawinąć i podawać. Trzeba je jeść natychmiast bo szybko stygną. Ja zawsze robię sukcesywnie, jak już goście zjedzą jednego zaczynam robić drugiego 😉
Smacznego
Marzena
5 września, 2015 o 21:28
Mniam pysznie 🙂
kuchcik8
5 września, 2015 o 21:34
Dziękuje, smakowało wybornie.