Sezon truskawkowy czas zacząć. Zrobiłam to ciasto dla moich klientów. Czasami lubię upiec coś dla nich, żeby im trochę przybliżyć mój domek w Polsce. Nasze smaki i zwyczaje. Ciasto pyszne, nic suche.
Wykonanie ciasta – białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, następnie ciągle ubijając wsypywać cukier i wlać esencję waniliową. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę, jogurt, olej. Dokładnie wymieszać.
Wykonanie kruszonki – wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść razem formując kruszonkę
Blaszkę o wymiarach 25×35 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto do formy, rozłożyć truskawki. Jeśli będą bardzo duże to przekroić je na pół. Na górę rozsypać kruszonkę.
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 170 C i piec ciasto godzinę.
Ostudzić ciasto. Można obsypać dodatkowo cukrem pudrem.
Wykonanie ciasta w thermomix
- do naczynia miksującego dodać białka i szczyptę soli, nałożyć motylek, ubić żółtka, czas 2,5 minuty, obroty 3,5
- ubijać obroty 3,5 i wsypywać przez otwór miarki cukier, bardzo powoli
- dalej ubijać, obroty 3,5 i co kilka sekund dodawać po jednym żółtku, wlać esencję waniliową
- wyjąć motylek
- Wlać olej, dodać jogurt, dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać obroty 6, czas 1 minuta. Gdyby jeszcze nie było gładkie ciasto- przedłużyć mieszanie
- reszta jak wyżej
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.