Pyszny lekki deser. Można użyć mleczka kokosowego odtłuszczonego i ominąć cukier, jeśli chcecie wersję dietetyczną.
To nie jest zbyt słodki deser, nawet dodając 1 łyżkę cukru pudru. Jeśli lubicie bardziej słodkie to proponuję dodać więcej cukru.
Truskawki oczyścić z szypułek. Truskawki, cukier i mleczko kokosowe dodać do wysokiego naczynia i zmiksować. Wsypać nasiona chia i dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki lub łyżki.
Wykonanie w thermomix
- do naczynia miksującego wlać mleczko kokosowe, dodać cukier i truskawki, zmiksować 6 sekund, obroty 6
- nałożyć motylek, wsypać nasiona chia, ubijać 30 sekund obroty 3
Wlać masę do miski i odstawić na 1 godziny do lodówki. Co jakiś czas zamieszać. W tym czasie nasionka chia powinny napęcznieć i wciągnąć mleczko kokosowe. Rozlać tą masę do pucharków lub miseczek. Jak już jest masa jest w pucharkach to już nie mieszać.Odstawić do lodówki na kolejne dwie godziny.
Przygotowanie galaretki – galaretkę zalać 1 szklanką wrzącej wody i dokładnie wymieszać. Odstawić aż ostygnie.
Truskawki obrać z szypułek i zmiksować. Dodać truskawki do zimnej galaretki. Wymieszać.
Odstawić galaretkę do momentu aż prawie będzie gęsta. Taką galaretkę ubić trzepaczką aż powstanie pianka. Ponownie odstawić jak już znowu będzie prawie gęsta ponownie ubić. Teraz już można polać na masę z mleczka kokosowego. Przyozdobić truskawkami. Wstawić do lodówki aż całkowicie zgęstnieje.
Wykonanie galaretki w thermomix
- galaretkę zalać 1 szklanką wrzącej wody. Wymieszać i odstawić do prawie całkowitego stężenia
- do naczynia miksującego wrzucić truskawki, zmiksować, czas 6 sekund, obroty 5
- włożyć motylek, wlać prawie gęstą galaretkę do truskawek, ubijać 8 sekund, obroty 3
- odstawić aż ponownie zacznie galaretka gęstnieć
- ponownie zmiksować, czas 6 sekund, obroty 3
- wylać gęstniejącą piankę na masę kokosowo-truskawkową
- udekorować truskawkami
Polecam bardzo.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.