Wspaniała ryba,  uwielbiam ją. Bardzo prosta w smażeniu.

tuńczyk z patelni

Zaczynamy od przygotowania sosu, na patelnie rozgrzać oliwę lub masło, wrzucić umyte i osuszone małe pieczarki. Smażyć aż lekko się przyrumienią, wlać śmietanę lub grecki jogurt, zioła, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać i odstawić na bok. Przykryć żeby nie ostygło.

tuńczyk z ziemniakami

Tuńczyka doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem i smażyć na patelni teflonowej lub grillowej z dwóch stron około 1,5 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni położyć na talerzu i polać sosem grzybowym.

sos grzybowy

Puree ziemniaczane, ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Dodać masło i ugnieść, na koniec dodać posiekany koperek. Jeśli ziemniaki ciągle będą za suche, dolać trochę mleka.

puree ziemniaczane

To było super, polecam .