Bardzo dobre placuszki, można je nawet upiec w piekarniku. Będą tedy mniej kaloryczne i jednocześnie będą gotowe dla całej rodzinki. Z tej porcji dostaniecie 14-15 placuszków.
Niestety takie placuszki wymagają czasu. Jadę do Polski i chcę je zrobić na śniadanie dla rodzinki. Postaram się przygotować ciasto wieczorem, a rano smażyć. Napiszę Wam jak wyszło. Lubię takie placuszki na śniadanie. Przepis na thermomix na dole.
Drożdże wkruszyć do dużego kubka, dodać cukier i łyżkę mąki i 1/2 szklanki ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę, sól, proszek budyniowy, jajko, zmielony twaróg, ekstrakt waniliowy, pozostałe ciepłe mleko. Dodać wyrośnięte drożdże i dokładnie wyrobić, ciasto na gładką masę. Można użyć robota kuchennego, który zrobi to na pewno lepiej 🙂 Przykryć kuchenną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wykonanie w thermomix
- do naczynia miksującego dodać pokruszone drożdże, cukier, 1 łyżkę mąki, 1/2 szklanki ciepłego mleka, wymieszać obroty 1, czas 2 minuty, temperatura 37. Wylać drożdże do dużego garnuszka, przykryć i zostawić na chwilkę, żeby sobie rosły
- do naczynia miksującego dodać twaróg, wlać pozostałe mleko, zmiksować czas 30 sekund, obroty 5
- dodać mąkę, ekstrakt waniliowy, sól, proszek budyniowy, jajko, pozostałe ciepłe mleko, wyrośnięte drożdże. Wymieszać, obroty 6, czas 40 sekund
Smażenie – na patelni mocno rozgrzać olej, zmniejszyć temperaturę smażenia do minimum. Nakładać porcje ciasta za pomocą dużej łyżki. Smażyć tak długo aż placuszki wyrosną i będą przesmażone od spodu. Muszą się łatwo dać odwrócić. Z drugiej strony smażyć już troszeczkę krócej. Placuszki są grube więc musicie trochę być cierpliwi i smażyć trochę dłużej jak zwykłe placuszki.
Drugi sposób smażenia – na blaszkę położyć papier do smażenia i wysmarować go tłuszczem (delikatnie) Dużą łyżką nałożyć porcje ciasta w odstępach. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 10-13 minut. Placuszki muszą urosnąć i się upiec. W ten sposób przygotowując placuszki masz możliwość podania całej porcji od razu. Wszyscy jedzą razem.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.