Podając czysty barszcz nie wiadomo co zrobić z mięsem. To moja propozycja na pyszny farsz. 

uszka z mięsem wołowym

Na patelni roztopić masło, dodać pokrojoną drobno cebulkę. Smażyć aż cebulka zmięknie i lekko się zarumieni. pod koniec dodać posiekany ząbek czosnku.

Barszcz przecedzić,  wyjąć mięso, marchew, korzeń pietruszki, grzybki. Dodać obsmażoną cebulkę z czosnkiem. Wszystko przekręcić przez maszynkę z tarczą o dużych oczkach. Dodać jajko, majeranek, chilli, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smak musi być wyrazisty.

uszka

Ciasto na uszka – z podanych składników zagnieć ciasto, ugnieć w kulę i wstawić na 15 minut do lodówki. Następnie rozwałkować cienko ciasto w prostokąt. Za pomocą łyżeczki nałożyć farsz co 4 cm i przykryć ciastem. Na około farszu wyciąć pierożek za pomocą kieliszka.

Każdego pierożka po kolei zawinąć na palec i zakleić rogi. Położyć uszka na deskę posypaną lekko mąką. Zostawić pierożki do przesuszenia na około 20 minut.

uszka

Z tej porcji wychodzi przeszło 100 uszek, zależy to od tego jakie cienkie ciasto rozwałkujecie. Teraz już tylko mrozić, ułożyć na lekko posypaną mąką tacce i włożyć do zamrażarki. Jak już zamarzną można wyjąć i włożyć do woreczków. Uszka będą pięknie wyglądały i nie będą zdeformowane przez mrożenie.

Smacznego