Z tej porcji wyjdą dwie rolady lub jedna duża. Idealne jako dodatek do zupy krem lub jako danie na kolację. Jeśli podacie na kolację to idealnie pasuje sosik czosnkowy.
Przygotowanie ciasta drożdżowego – drożdże pokruszyć do kubka, posypać łyżką mąki, dodać cukier, sól i jedną łyżkę mąki. Wlać 1/2 szklankę ciepłej wody. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Na stolnicę wysypać pozostałą mąkę, zrobić dołek. Do dołka wlać pozostałą ciepłą wodę, wyrośnięte drożdże, oliwę. Wyrobić ciasto drożdżowe na gładką sprężystą masę. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Następnie podzielić ciasto na dwie równe części i rozwałkować na kształt prostokąta.
Przygotowanie nadzienia – Mięso pokroić w poprzek na cienkie plasterki, doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, przyprawą kebab. Wymieszać mięso dokładnie w przyprawach. Na patelnię wlać oliwę, rozgrzać. Czosnek obrać i posiekać drobno, pieczarki pokroić w plasterki, suszone pomidory pokroić w paseczki. Na rozgrzany olej wrzucić grzybki i chwilkę je smażyć, dodać czosnek, suszone pomidorki, jarmuż. Smażyć mieszając chwilkę. Jarmuż tylko lekko musi zmięknąć. Zdjąć wszystko z patelni i ostudzić.
Formowanie – rozwałkowane ciasta na kształt prostokąta ponacinać boki formując ukośne pasy. Tak jak na zdjęciu wyżej. Na środku rozsmarować dowolnym sosem pomidorowym, rozłożyć masę z jarmużem. Następnie ułożyć kawałki kurczaka i plasterki mozzarelli. Zawinąć ciasto formując warkocz. Delikatnie przenieść roladę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roladki wodą i obsypać czarnuszką lub makiem.
Pieczenie – rozgrzać piekarnik do 200 C i piec 30-35 minut. Roladki muszą się lekko zarumienić.
Podawać gorące z sosem czosnkowym lub majonezowo – keczupowym.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.