Takie warzywa są super. Gotowane na parze zachowują wszystko co dobre  w środku. Możecie dodać różne warzywa, według upodobań. 

warzywa

Pierwszy sposób – warzywa umyć. Marchewki obrać przekroić w wzdłuż. Kalarepę obrać i pokroić w plastry o grubości 5 milimetrów. Obciąć końcówki od fasolki. Rozłożyć warzywa w koszykach w parowarze. Posypać solą. Nastawić na 30 minut. Jeśli warzywa jeszcze nie będą miękkie to chwilkę przedłużyć gotowanie.  Wyjąć warzywa i rozłożyć na dużym talerzu. Obsypać drobno posiekanym koperkiem.

Drugi sposób – wszystkie warzywa umyć i oskrobać. Od fasolki odciąć końcówki. Wrzucić warzywa do dużego garnka. Zalać wodą i doprawić solą do smaku. Gotować warzywa do miękkości, ale nie rozgotować. Odcedzić warzywa . Rozłożyć warzywa na blaszce, polać oliwą z oliwek, odrobinę. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C na 10 minut. Obsypać posiekanym koperkiem.

Smacznego