Jest to start przepis od pana Mariana. Wybudował piękną wędzarnie i wczoraj była próba generalna. Rybki wyszły pyszne. 

ryba wędzona

Bardzo uważnie słuchałam jak mam przygotować takie rybki, żeby były pyszne jak pana Mariana.

Ryby oczyścić i obtoczyć w soli. Tak zostawić na 2,5 godziny. Następnie opłukać i dokładnie osuszyć na płóciennym ręczniku.

ryba wędzona

Suche ryby ponabijać na druty. Mocno rozpalić ogień używając drewna dębowego lub inne. Jak już mocno się pali to zasypać trocinami. Włożyć ryby do wędzarni i przykryć jutowym materiałem. Wędzić 2,5-3 godzin. To wszystko zależy jaką grubą i dużą macie rybkę.

ryba wędzona

Musicie posmakować i sprawdzać, żeby ryby nie były wysuszone. My wędziliśmy 2,5 godziny.

Rybki wyszły idealnie osolone i mięciutkie. Doskonałe.