Przepyszne ciasto. Drożdżowe ciasto puszyste a masa orzechowa przepyszna. Całość pięknie ze sobą pasuje.

drożdżówka

Wykonanie ciasta drożdżowego – drożdże pokruszyć do wysokiego naczynia. Dodać szczyptę soli, łyżkę mąki, trochę letniego mleka, łyżeczkę cukru. Wymieszać wszystko, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do dużej miski dodać mąkę, cukier, wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko i roztopione masło. Wyrobić ciasto, ugniatając dłońmi aż ciasto stanie się sprężyste i gładkie. Włożyć ciasto do lekko naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.

Przygotowanie masy orzechowej – orzechy drobno utłuc lub zmiksować malakserem. Tylko nie zmiksujcie na mąkę. Na patelni roztopić masło, dodać cukier, mleko i orzechy. Chwilkę smażyć mieszając cały czas. Masa powinna tylko lekko się przesmażyć. Odstawić do ostudzenia.

drożdżówka

Wykonanie masy orzechowej w Thermomix 

  • do naczynia miksującego dodać orzechy, zmiksować obroty 6, czas 5 sek. Jednak czas zawsze będzie inny  w zależności od wielkości orzechów. Musicie kilka sekund miksować i sprawdzić.
  • wyjąć zmielone orzechy do miseczki
  • do naczynia miksującego dodać masło, cukier i mleko, zmiksować obroty 7, czas 5 sek
  •  dodać orzechy, smażyć temp 100 C, czas 3 minuty, obroty 1, wsteczne

Wykonanie kruszonki – masło, mąkę, cukier za pomocą dłoni szybko ugnieść produkty. Zagnieść i formować kruszonkę. Odstawić.

drożdżówka

Formowanie wianka – wyjąć ciasto z miski na stolnicę obsypaną mąką. Ponownie delikatnie zagnieść ciasto. Przełożyć ciasto na papier do pieczenia obsypany lekko mąką.  Uformować  ciasto na kształt prostokąta. Można rozwałkować, ale u mnie ciasto było tak elastyczne, że rękoma uformowałam bez problemu. Pociąć ciasto na trzy równej szerokości kawałki. Na środku każdego kawałka położyć farsz orzechowy. Wszystkie trzy kawałki zawinąć formując ruloniki. Delikatnie podsypywać mąką. Zapleść  ruloniki ciasta jak warkocz. Zawinąć warkocz tworząc koło, zlepić końcówki ze sobą. Posmarować u góry roztrzepanym jajkiem i obsypać kruszonką.

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 190 C i piec 30 minut. Ciasto lekko musi nabrać rumieńca i urosnąć.

Polecam, pyszne.