Mam ten przepis od znajomej z Anglii. Trochę go zmieniłam. Zostały mi jeszcze pieczarki od Świąt, a nie chciałam ich zmarnować. Dla tych co nie lubią grzybów można dodać pokrojoną zieloną paprykę. Tak było w oryginale 🙂 Mięsko pyszne sosik również. 

wieprzowina

Mięso pokroić na średniej wielkości kawałki. Większe jak do gulaszu. Mięso wrzucić do miski, obsypać solą, świeżo mielonym kolorowym pieprzem, kminkiem, papryką słodką i kurkumą. Wymieszać i odstawić na 30 minut.

Na patelni rozgrzać olej. Na rozgrzanym oleju obsmażyć mięso na złoty kolor. Dodać drobno pokrojoną cebulkę. Smażyć mieszając do momentu aż cebulka straci kolor surowizny. Dodać małe pieczarki przekrojone na pół. Smażyć chwilkę. Wlać wodę, tyle żeby mięso było przykryte. Doprawić do smaku solą. Gotować na małym ogniu aż mięso będzie mięciutkie. W razie potrzeby dolać wodę, ale nie za dużo. Na koniec nie powinno być za dużo sosu.  Smak wtedy jest bardziej wyrazisty i nie trzeba zagęszczać. Tylko to już zależy od Was. Można zamiast takich ziemniaków zrobić puree. Też położyć na górze i leciutko przypiec.

Ziemniaki obrać i pokroić w plastry o grubości 5 mm. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ziemniaki odcedzić i odłożyć na bok.

Jak już mięso jest miękkie na górze rozłożyć ziemniaki i włożyć naczynie do piekarnika nagrzanego do 240 C termoobieg. Piec aż ziemniaki lekko się przypieką. U mnie 15 minut.

Podawać z surówką z warzyw.

Smacznego, polecam.