Jak zawsze musiałam dodać mięsko do zupy, ale jest ona pyszna również tylko na wywarze z warzyw. Jeżeli ktoś nie jada mięsa to zachęcam do wypróbowania. Robi się ją tak samo tylko krócej gotuje .
Wersję zupy z mięsem, musimy najpierw gotować mięso w wywarze, aż mięso lekko zmięknie, oczywiście w osolonej wodzie i zawsze ściągamy szumy. Od tego momentu robić wszystko tak samo w wersju wegetariańskiej.
Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki i podzielić na 4 części, marchewki obrać i pokroić w plasterki, kalafior i brokuł połamać na mniejsze kawałeczki, ziemniaki oskrobać i pokroić w drobną kostkę. Dodać wszystkie warzywa do wywaru, doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować do miękkości.
Jak już warzywa są miękkie rozmieszać żółtko ze śmietaną dodać trochę gorącego wywaru i wymieszać i wlać do garnka, gotować przez chwilkę. Na koniec dodać posiekany koperek, zostawić trochę do udekorowania na talerzu.
Jeżeli ktoś nie lubi zupy zabielanej można ominąć śmietanę.
Rozlać na talerze i gotowe.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.