Zrobiłam wczoraj na obiad. Zapiekanka bardzo dobra, prosta w wykonaniu. Każdemu mogę ją polecić. 

zapiekanka

Przygotowanie mięsa – mięso mielone dowolne wrzucić do miski. Dodać jajo, mieszankę ziół, keczup, paprykę słodką, sól i pieprz do smaku. Wymieszać.

Przygotowanie warzyw – ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka, pieczarki umyć i pokroić w plasterki.

Formowanie zapiekanki – dno naczynia żaroodpornego posmarować masłem. Rozłożyć połowę ziemniaków, na to rozdrobnione piórka cebuli. Teraz pieczarki i mięso. Na koniec ostatnia warstwa ziemniaków. Każdą warstwę z osobna lekko posolić oprócz mięsa które było już doprawione.

Przygotowanie sosu – śmietanę wlać do dużego kubka lub dzbanuszka. Dodać potarty ser, zioła, szczyptę soli i jajko. Wszystko wymieszać i zalać tym zapiekankę.

zapiekanka

Pieczenie – piekarnik rozgrzać do 200 C i piec zapiekankę godzinę i 15 minut. Naczynie powinno być przykryte 50 minut. Następnie odkryć, ziemniaki lekko przydusić żeby pokryły się powstałym sosem. Piec już bez przykrycia kolejne 25 minut. Trochę można zwiększyć temperaturę, żeby się pięknie przypiekło.

Zapiekanka pyszna, smacznego.