Taki sernik zaskoczy każdego, będzie super niespodzianką na walentynkowy dzień. Przepyszny smak i aromat.

Ajerkoniak pięknie wyczuwalny, ubite białka powodują że sernik jest bardzo delikatny.  Oczywiście to ciasto jest tylko dla dorosłych.

Miłych Walentynek, bądźmy dla siebie mili bez względu czy się kochamy czy nie 🙂

sernik na zimno

Przepis na thermomix na dole 🙂

Zaparzyć mocną kawę 3/4 szklanki, dodać łyżkę cukru i wymieszać. Lekko przestudzić. Każdy biszkopt zamoczyć w kawie i ułożyć kolejno na dnie formy.  Jeśli macie expres do kawy to zróbcie espresso. Ilość biszkoptów zależy jaką dużą formę użyjecie. Jeśli chcecie, żeby ciasto było bardziej podzielne użyjcie trochę większej formy jak ja . Moja forma ma 25 cm x 20 cm.  Cisto wyszło dość wysokie.

sernik bez pieczenia

Jeśli użyjecie słodkiego serka to już nie dodawajcie cukru pudru do masy !!!

Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszystą masę. Dodać serek i dokładnie rozmieszać. Nie przerywając mieszania wlewać ajerkoniak.

Żelatynę w proszku zalać odrobiną zimnej wody i zamieszać, jak już żelatyna napęcznieje zalać wrzącą wodą tyle żeby było 1/2 szklanki. Dokładnie rozmieszać, żeby nie było żadnych grudek. Zostawić do przestudzenia, musi być lenia.

ajerkoniak

Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę serową. Na koniec wlać letnią żelatynę i dokładnie wymieszać, ale już tylko łyżką.

Wlać połowę masy na biszkopty, następnie rozłożyć drugą warstwę biszkoptów namoczonych w kawie i ostatnia warstwa masy serowej.

Przykryć formę folią spożywczą i wstawić do lodówki.

Na drugi dzień lub po kilku godzinach potrzeć na górę czekoladę.

Ciasto jest rewelacyjne, smak ajerkoniaku i serka, cudne.

Thermomix – przygotowanie biszkoptów jak wyżej

– założyć motylek, dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy, czas 1 minuta, obroty 4

– dodać serek, czas 6 sek, obroty 5

– mieszać obroty 3 i powoli wlewać ajerkoniak

– wyjąć masę do osobnej miski, umyć naczynie i dokładnie wysuszyć

–  założyć motylek,dodać , szczyptę soli, czas 3 minuty, obroty 3

– ubite białka dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać

– dodać rozmieszaną letnią żelatynę

– reszta jak wyżej