Z takim zakwasem barszcz będzie wyjątkowy. Zróbcie go już teraz, musi tak stać od 5-7 dni.

zakwas buraczany

Buraki obrać i pokroić w plasterki, czosnek obrać i pokroić drobno. Do dużego słoja włożyć buraki, czosnek, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, sól, czarny pieprz i chleb razowy. Napełnić słoik letnią wodą, wszystko musi być przykryte wodą. Zamknąć słoik lub przykryć gazą. Tak zostawić w ciepłym i jasnym miejscu. Zamieszać raz dziennie. Po 4 dniach wyjąć chleb razowy.

Mój kochany pomocnik, moja mamuśka już bardzo słaba, ale ciągle chętna do pracy. Teraz to już takich ludzi nie ma.

Dziękuję mamuśku 🙂

zakwas na barszcz

Przepis na barszcz z tym zakwasem będzie w piątek rano.