Około tygodnia potrzeba żeby uzyskać super zakwas. Będzie idealny do barszczu czy żurku. Żurek na takim zakwasie będzie rewelacyjny. Przepis na taki barszcz wstawię za 5 dni.  Będzie to jeszcze przed Wielkanocą 🙂

Przepisy na Wielkanoc

Dokładnie wymieszać mąkę z ciepłą wodą i wlać do dużego słoika. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku, 1/4 łyżeczki soli i kromkę chleba razowego.

zakwas

Przykryć  gazą i odstawić w ciepłe miejsce.  Codziennie zamieszać, zostawić tak na 5 dni. Następnie odcedzić i czysty zakwas wlać do butelki i wstawić do lodówki. Można go zaraz użyć, ale ja lubię jak jest jeszcze chociaż dwa dni w lodówce.

Ja gotuję zawsze duży garnek żurku, więc robię z podwójnej porcji.