Taki deser ucieszy wszystkich, z lodami to „poezja”  Zrobiłam dla moich dzieci, oczywiście dorosłych.  Robiąc taki deser dla dzieci trzeba pominąć rum.

Pieczone banany

Banany obrać ze skórki, przeciąć na pół. Rozłożyć banany na dnie żaroodpornego naczynia. Masło pokroić w małą kostkę i rozłożyć na bananach. Rumem polać banany.

W kubku rozmieszać cukier, cynamon, skórkę z pomarańczy oraz sok. Pomarańcza musi być sparzona. Tak przygotowaną mieszanką polać banany.

Deser bananowy

Piekarnik nagrzać do 180 C, piec 25-30 minut.  Banany się podpieką i powstanie lekko gęsty sos. Jeśli sos będzie zbyt płynny to wylać sos na patelnię i chwilkę gotować, żeby nadmiar płynu wyparował.

W między czasie jak banany będą się piekły przygotować migdały. Mocno rozgrzać patelnię, wrzucić przekrojone na pół migdały i smażyć aż lekko się zarumienią. Uważać, żeby nie przypalić.

banany

Jak już deser jest gotowy obsypać migdałami. Podawać z gałką lodów i polane powstałym sosem. Można podać z jogurtem greckim.

Deser z lodami

To jest  super, polecam.