Cudowne, pyszne ziemniaczki. Smakują naprawdę wybornie, trochę kaloryczne, ale co tam czasami można 🙂

zapiekanka ziemniaczana

Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Ugotować w osolonej wodzie na pół- twardo. Odcedzić.

Naczynie żaroodporne posmarować delikatnie masłem. Wyłożyć połowę ziemniaków.

Cebulę pokroić w plasterki i obsmażyć na patelni z odrobiną masełka. Tylko żeby patelnia była lekko natłuszczona. Smażyć, mieszając aż cebulka lekko zmięknie. Rozłożyć cebulkę na ziemniakach. Następnie rozłożyć pozostałe ziemniaki.

ziemniaki

W dużym kubku rozmieszać śmietanę i potarty ser. Wylać wszystko na ziemniaki.

Wstawić zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 220 C i piec do momentu, aż ziemniaki się podpieką i staną się chrupiące i złotawe.

Podawać z zielonymi sałatami i mięsem lub sadzonym jajkiem.

To było pycha.