Cudowne, pyszne ziemniaczki. Smakują naprawdę wybornie, trochę kaloryczne, ale co tam czasami można 🙂
Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Ugotować w osolonej wodzie na pół- twardo. Odcedzić.
Naczynie żaroodporne posmarować delikatnie masłem. Wyłożyć połowę ziemniaków.
Cebulę pokroić w plasterki i obsmażyć na patelni z odrobiną masełka. Tylko żeby patelnia była lekko natłuszczona. Smażyć, mieszając aż cebulka lekko zmięknie. Rozłożyć cebulkę na ziemniakach. Następnie rozłożyć pozostałe ziemniaki.
W dużym kubku rozmieszać śmietanę i potarty ser. Wylać wszystko na ziemniaki.
Wstawić zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 220 C i piec do momentu, aż ziemniaki się podpieką i staną się chrupiące i złotawe.
Podawać z zielonymi sałatami i mięsem lub sadzonym jajkiem.
To było pycha.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.