Zrobiłam tą zapiekankę na obiad dla moich miłych gości, Smakowała wybornie.

Wykonanie – makaron podgotować w osolonej wodzie prawie do miękkości. Odcedzić i rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia.

Piersi kurze pokroić w grube  kawałki, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, wędzoną, chili, kurkumą, ziołami prowansalskimi. Wymieszać i odstawić na chwilkę.

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulkę na złoty kolor. Następnie dodać kurczaka, czosnek pokrojony bardzo drobno. Smażyć ąż kurczak nabierze złotego koloru. Obsypać wszystko suszonymi pomidorami, wymieszać. Vegetę rozmieszać w 1/2 szklanki wody i wlać do kurczaka. Gotować 10 minut.

Odłamać od szparag zdrewniałe końcówki. Pozostałe miękkie szparagi pokroić w kawałki. Dodać do mięsa, wlać śmietanę i dodać pokrojony drobno koperek. Pozostawić trochę do dekoracji. Mozzarellę pokruszyć i wcisnąć do mięsa.

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200C i piec 15 minut.

Smacznego