Zapiekanki zawsze są super, łatwo się je robi i można bez problemu je  podgrzewać. ta zapiekanka była bardzo smaczna.

zapiekanka z bakłażanem

 

Bakłażana umyć i pokroić w plasterki i grubości 5 mm. Posolić delikatnie i zostawić żeby woda z bakłażana wypłynęła. Potem wytrzeć i wyłożyć nimi dno żaroodpornej formy, forma musi być lekko wysmarowana oliwą.

Makaron ugotować all dente, odcedzić.

Na patelni rozgrzać olej i dodać posiekaną cebulkę, smażyć aż lekko zbrązowieje. Następnie dodać mielone mięso i smażyć tak długo aż mięso straci kolor surowizny. dodać zmiażdżony czosnek, słodką paprykę w proszku, bazylię suszoną,doprawić do smaku solą i pieprzem do smaku. Wlać pomidory z puszki, wymieszać.

Na bakłażany rozłożyć 1/2 mięsa mielonego na to makaron i znowu mięso. Na górę rozłożyć mozzarellę i liski mozzarelli.

zapiekanka z mozzarellą

Na górę rozłożyć pokrojone w plasterki i obrane ze skórki pomidory i  pozostałe kawałki bakłażanów. Formę przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 C i piec 40 minut. Kilka minut przed końcem posypać potartym serem i dokończyć pieczenie, ale już nie przykrywać. Ser powinien się pięknie roztopić.

bakłażany w zapiekance

Taka zapiekanka będzie super na obiad, na imprezy. Bardzo smaczna, polecam.