Brukselka to jedno z warzyw które są niedocenione. Zachęcam do wykorzystania tego warzywa w Waszych posiłkach. 

zapiekanka

Przygotowanie ziemniaków – ziemniaki obrać i pokroić na cztery części. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ale nie mogą się rozlatywać. Odcedzić i rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia. Nagrać piekarnik do 220 C i wstawić ziemniaki na 15 minut. Lekko się podsmażą.

W między czasie przygotować warzywa – marchew obrać i pokroić w słupki, brukselki umyć i za pomocą ostrego noża wyciąć twardą część . Ugotować warzywa do miękkości w osolonej wodzie z odrobiną cukru. Odlać,  utrzymać ciepłe.

Przygotowanie mięsa – kotleciki rozbić. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Jajko roztrzepać w miseczce, do drugiej wsypać bułkę tartą. Kotleciki obtoczyć w jajku i bułce tartej. Na patelnię wlać odrobinę oleju i obsmażyć kotleciki z obydwu stron na złoty kolor. Z każdej strony około 1 minuty.  Wyjąć ziemniaki z piekarnika. Zdjąć kotleciki z patelni i włożyć do ziemniaków.

Na tą samą patelnię na której smażyły się kotleciki wlać śmietanę, dodać gałkę muszkatołową,  wrzucić warzywa, ser. Doprawić delikatnie solą, jeśli uważacie. Wymieszać i wlać wszystko na ziemniaki.

Ponownie wstawić do piekarnika na 10 minut.

Gotowe do jedzenia, smacznego.