Miałam dzisiaj gościa na obiad , więc musiałam coś innego zrobić. Znalazłam stary przepis na zapiekankę, robiłam już ją dawno temu. Jest godna polecenia.
Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki. Na dno żaroodpornego naczynia rozłożyć talarki ziemniaków, obsypać solą, tymiankiem i gałką muszkatołową.
Karkówkę pokroić w plasterki, lekko rozbić, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem,słodką i ostrą papryką, przeciśniętym przez praskę ząbkami.Tak przygotowane mięso wyłożyć do miseczki, wymieszać żeby przyprawy dotarły wszędzie. Mięso kroimy na mniejsze kawałki i układamy na ziemniakach.
Na mięso posmarować keczup, położyć pokrojoną cebulę.
Następna warstwa to papryka czerwona pokrojona w kostkę
Pieczarki kroimy w większą kostkę i układamy na zapiekance, lekko posypujemy solą i pieprzem.
Sos – serek topiony, jogurt naturalny, gałka muszkatołowa, tymianek, 3/4 sera, wymieszać za pomocą blendera. Polać na zapiekankę, rozprowadzić równo.
Położyć ostatnią warstwę z ziemniaków, posypujemy solą, tymiankiem, ostrą papryką.
Pieczenie – lekko przydusić, przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika 220C i pieczemy godzinę. Następnie zdjąć folię rozłożyć pozostały ser i zapiekamy jeszcze 10 minut.
Pychotka
Daniela
20 stycznia, 2014 o 00:06
Potwierdzam – było przepyszne! 🙂
kuchcik8
20 stycznia, 2014 o 00:09
Dzięki,zapraszam znowu. Miłego dnia jutro.
Anonim
24 stycznia, 2014 o 20:28
to było pyszne…
IWONA
24 stycznia, 2014 o 20:29
TO BYŁO PYSZNE…