Taką kaszkę lub budyń , kisiel itp ,serwuję zawsze jak mam zupkę na obiad. Można podać taką kaszkę na podwieczorek.
Mleko zagotować, do gotującego się mleka wsypać kaszkę manną cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki, zagotować. Odstawić dodać masło , lekko przestudzić. W miseczce ubić żółtka z cukrem na puch, białka ubić na sztywną pianę. Najpierw dodać żółtka i wymieszać potem białka i delikatnie wymieszać.
Na dno położyć owoce, na to część kaszki , znowu owoce i następna warstwa kaszki. U góry posypać owocami. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 C i piec 40 minut.
Ja zrobiłam z wiśniami, ale również pyszne będzie z innymi owocami tj: truskawki, maliny, jagody. Podawać ciepłe , zimna jest również pyszna.
Dodatkowym smaczkiem może być polanie sokiem, mniam.
gin
27 września, 2014 o 23:48
Mmm, uwielbiam taką na podwieczorek 🙂
kuchcik8
27 września, 2014 o 23:51
Zachęcam do wypróbowania. Pozdrawiam