Dynia to jest takie warzywo, że można z nią robić masę smacznych potraw. Zrobiłam zapiekankę z puree z dyni, które robiłam niedawno. Wyszła bardzo dobra, polecam.

Zapiekanka z sosem z dyni

Na patelni roztopić masło, wrzucić pokrojoną w talarki cebulę, posiekane ząbki czosnku i małe pieczarki. Jeśli pieczarki są większe przekroić na mniejsze kawałki. lekko obsmażyć i wrzucić wszystko na dno naczynia w którym będziecie zapiekać zapiekankę.

Piersi kurze pokroić w grubsze paski, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i obsypać oregano. Dokładnie wymieszać. Odstawić na godzinę do lodówki, ale nie jest to konieczne.

Dynia

Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie , muszą być prawie miękkie.

Śmietanę wymieszać z puree z dyni, natką pietruszki i posiekaną suszoną chilli. Doprawić solą i pieprzem. Wylać masę na mięso i pieczarki.

zapiekanka

Na górę rozłożyć ugotowane ziemniaki i przekrojone na pół. Piec zapiekankę w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 35-40 minut.

Puree z dyni – Jeśli nie macie puree z dyni można je bardzo szybko przygotować. Oskrobać dynie ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać masło i położyć kostki dyni , smażyć aż dynia będzie zupełnie miękka. Doprawić do smaku solą.Zdjąć z patelni i dokładnie zmiksować.