Uwielbiam takie obiady, trochę z tym pracy ale warto. Jest to duża porcja więc zostanie Wam na drugi dzień 🙂 Na drugi dzień zapiekanka wchłonie cały sos i można ją pokroić w piękne kawałki. Pierwszego dnia tego się nie uda zrobić 🙂

Bakłażana pokroić na cienkie plastry. Ja zawsze kroję wzdłuż. Delikatnie posolić i tak zostawić  na 30 minut. Następnie osuszyć i rozłożyć na dnie dużego naczynia żaroodpornego.

Makaron ugotować w osolonej wodzie – all dente

Przygotowanie mięsa – na patelni rozgrzać olej, obsmażyć na nim drobno pokrojoną cebulkę, Jak cebulka jest już zarumieniona dodać pokrojony drobno czosnek. Następnie wrzucić mięso i smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Doprawić solą i pieprzem, dodać paprykę słodką i ostrą, zioła. Wlać pomidory z puszki. Wymieszać i gotować kilka minut.

Na bakłażanie rozłożyć plastry mozzarelli i potem  mięso, następnie makaron.

Pieczarki – pokroić na plasterki. Na patelnię wlać odrobinę oleju i obsmażyć pieczarki. Tylko tyle żeby woda z nich wyparowała. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozłożyć pieczarki na górze makaronu. Ponownie pokruszyć mozzarellę.

Przygotowanie sosu – do garnka wlać odrobinę oleju i obsmażyć cebulkę na złoty kolor.  Dodać zmiksowane świeże pomidorki ( można dać następną puszkę pomidorów ), czosnek, chili, i zioła. Doprawić solą i pieprzem.  Gotować około 10 minut. Dodać potarty ser.

Teraz już tylko zmiksować i polać nim zapiekankę.

Pieczenie – piekarnik nagrzać do 200 C i piec zapiekankę 30 minut. Ja przykryłam naczynie.

Zapiekanka pracochłonna ,ale cudowna w smaku 🙂