Przepyszna zapiekanka na słodko z owocami. Super pomysł na śniadanie, słodki obiadek lub podwieczorek. Jestem fanem takich słodkich dań, uwielbiam je 🙂
Mandarynki wyjąć z puszki i odsączyć. Winogrona, maliny umyć i osuszyć. Granata przeciąć na pół i wyjąć pestki. Owoce można dodać dowolne, nie muszą być koniecznie te które ja podałam 🙂
Mleko wlać do garnka, dodać cukier waniliowy i szczyptę soli, zagotować. Do gorącego mleka wsypać makaron i gotować, mieszając 10 minut. Makaron powinie wchłonąć mleko. Odstawić na bok do schłodzenia. Jeśli mimo ostudzeniu będzie jeszcze mleko, to przelać przez sitko. Zostawić tylko suchy makaron.
Suchy makaron wymieszać z 10 g bardzo miękkiego masła. Pozostałe masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Następnie dodawać po jednym jajku i dokładnie rozmieszać na puszystą masę.
Teraz najlepiej jest to zrobić w malakserze, wrzucić twaróg, serek waniliowy, budyń i dodać masę jajeczną. Zmiksować na gładką masę. Jeśli nie macie malaksera to użyjcie twarogu zmielonego.
Na koniec dodać owoce i makaron, wymieszać dokładnie.
Można upiec w formie prostokątnej lub jak ja w misce. Formę wysmarować masłem i wlać masę twarogową z makaronem.
Pieczenie – piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika masa u góry powinna być lekko złotawa i masa sprężysta w dotyku.
Podawać na ciepło z dodatkiem dowolnego soku. Jak zostanie to na drugi dzień można podgrzać i też będzie pyszne.
Smacznego
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.