Pyszne takie danie wszystko w jednym- mięso, ziemniaki i warzywa. Lubię takie kombinacje.
To jest duża porcja wystarczy na 4-5 osób. Jak robię takie danie to zawsze biorę do pracy na lunch. Tylko muszę podgrzać w mikrofali i gotowe ciepłe danie.
Mięso pokroić w cienkie plastry, doprawić solą, czarnym pieprzem, mieszanką ziół, ziołami prowansalskimi. Obtoczyć w mące. Mąkę która zostanie będzie wykorzystana później. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z dwóch stron na złoty kolor. Wyłożyć mięso na dno żaroodpornego naczynia.
Na tej samej patelni obsmażyć cebulę, aż zmięknie. pieczarki umyć i pokroić w grube plasterki. Rozłożyć wszystko na mięsie. Patelni nie myć, będzie jeszcze potrzebna.
Marchewki obrać, pokroić w plasterki i rozłożyć na grzybach.
Sos – na tej samej patelni co smażyły się grzyby, roztopić masło. Wsypać mąkę chwilkę smażyć, ale nie pozwolić żeby zbrązowiało. Wlać wodę i dodać rozdrobioną kostkę rosołową, zagotować. Ciągle mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać śmietanę i dodać potarty ser. Zostawić trochę sera do posypania na górze. Wymieszać i zdjąć z ognia. Wylać do naczynia żaroodpornego.
Nagrzać piekarnik do 180 c i piec pod przykryciem 45 minut.
Ziemniaki – w tym czasie jak zapiekanka jest w piekarniku przygotować ziemniaki. Obrać i pociąć w cienkie plastry. Ugotować w osolonej wodzie, ale nie do miękkości. Tylko mają lekko się podgotować. Od zagotowania się wody około 3 minut. Wtedy odcedzić i przelać zimną wodą. Odcedzić i osuszyć na durszlaku.
Rozłożyć rozerwany na drobne kwiatki brokuł i rozłożyć plastry ziemniaków. Piec następne 40 minut, tym razem zwiększyć temperaturę do 220 C. Ziemniaki muszą się przypiec. Na koniec można jeszcze posypać dodatkowo potartym serem.
Smacznego.
Wiola
25 stycznia, 2021 o 18:17
Witam, bardzo fajny przepis, a czy można wiedzieć jakich rozmiarów stosuje Pani formę do zapiekania tej potrawy?
Maria Gorlik
25 stycznia, 2021 o 23:25
To było takie dość duże naczynie żaroodporne około 30 x 25 cm. Sprawdzę jeszcze dokładnie jutro. Pozdrawiam