Taki obiad będzie smakował wszystkim. Wszystko razem zapieczone i do tego pyszny sosik. Polecam. 

zapiekanka

Przygotowanie mięsa – pierś z kurczaka pokroić na plasterki o grubości 1 cm. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz ziołami. Wymieszać i odstawić.

Przygotowanie warzyw –  ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w plasterki o grubości 5 mm, kalafiora rozdrobnić, marchewki obrać i pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa wrzucić do wody osolonej do smaku. Gotować od zagotowania się wody 3 minuty. Warzywa tylko mają się delikatnie podgotować. Odcedzić i wyłożyć do żaroodpornego naczynia. Włożyć mięso do warzyw.

Przygotowanie sosu –  mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Śmietanę i bulion wlać do dużego kubka, dodać musztardę, posiekany koperek, wyciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Wylać wszystko na warzywa.

Pieczenie – wstawić zapiekankę do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 40 minut. Naczynie musi być przykryte. Odkryć naczynie 5 minut przed końcem czasu pieczenia i zwiększyć temperaturę do maksimum. Obsypać serem i piec do końca czasu pieczenia.

Pychotka, polecam.