Warzywa, mięsko, sosik cóż chcieć więcej. Jak zostanie zapiekanka na drugi dzień wystarczy tylko podgrzać i gotowe.

zapiekanka

Przygotowanie mięsa – mięso pokroić na plastry o grubości około 1 cm. doprawić solą i pieprzem. Włożyć tak przygotowane mięso do miski i wlać jogurt. Wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.

Następnego dnia –  wyjąć mięso z miski i rozłożyć na dużym żaroodpornym naczyniu. Grzyby umyć i pokroić w plasterki i położyć na mięsie. Lekko posypać solą, ale nie dużo. Śmietanę rozmieszać z pokruszoną kostką rosołową, gałką muszkatołową, suszonym oregano, kurkumą, płatkami chili, słodką papryką w proszku. Polać tym pieczarki. Przykryć naczynie folią spożywczą.

zapiekanka

Nagrzać piekarnik do 200 C i piec pod  1 godzinę 20 minut.

Warzywa -gdzieś tak po godzinie pieczenia przygotować warzywa. Ziemniaki oskrobać i pokroić w plasterki. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ale nie mogą się rozpadać. Odcedzić. Marchew obrać i pokroić w słupki lub grube plasterki. Ugotować marchew w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić. Brokuł rozerwać na mniejsze kawałki i ugotować, odcedzić.

Jak już mięso będzie miękkie rozłożyć u góry brokuł i marchew a następnie ziemniaki.

Wstawić ponownie do piekarnika, zwiększyć temperaturę do 250. Piec bez przykrycia aż ziemniaki się przypieką.

Posypać serem i wstawić do piekarnika na momencik. Ser tylko musi się rozpuścić. Ser można pominąć.

Smacznego.