Właśnie zjedzona, oczywiście nie wszystko 🙂 Porcja jest za duża na dwie osoby, jestem pewna że 4-5 osób będzie wystarczająco. To jest pyszne, mniam. Siedzę jak balon i ledwo palcami ruszam pisząc ten wpis 🙂

zapiekanka ziemniaczana

Ziemniaki wyszorować, przekroić na pół. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ziemniaki nie powinny się rozlatywać. Musicie uchwycić dobry moment, żeby były miękkie ale nie rozpadały się. Odcedzić. Jeśli nie macie takich małych młodych to trzeba ziemniaki oskrobać i pokroić w duże kawałki. Ugotować w ten sam sposób.

zapiekanka z kiełbasą

Brokuł połamać w małe kwiatki i obgotować w osolonej wodzie. Muszą być al dente. Odcedzić

Sery zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Na patelni rozgrzać  masełko, wrzucić pokrojony w kostkę boczek wędzony i smażyć chwilkę. Następnie wrzucić kiełbasę pokrojoną w plasterki. Smażyć co jakiś czas mieszając aż kiełbasa się zarumieni. Teraz już dodać obraną i pokrojoną w piórka cebulę i smażyć aż cebula zmięknie.

pyszna zapiekanka

Formę do zapiekanki wysmarować masłem, rozłożyć połowę ziemniaków. Obsypać ziołami prowansalskimi i obsypać połową sera.

Rozłożyć obgotowany brokuł, resztę ziemniaków, pozostały ser.

zapiekanka z brokułem

Przygotowanie sosu – śmietanę wymieszać z jajkami. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Wylać wszystko na zapiekankę.

Pieczenie – wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 30 minut. Nie przykrywać !!!

Smacznego, polecam jest pyszna.