To jest ciasto drożdżowe zawijane z farszem grzybowym, bardzo smaczne. Farsz powinien być pikantny i wyrazisty w smaku. Super dodatek do zup kremowych, barszczu itp

drożdżowe z grzybami

Zaczynamy od przygotowania farszu – dużą cebulę kroimy drobno, suszone grzyby posikać i zalać wrzącą wodą i zostawić na 1 godzinę, pieczarki umyć i pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulkę, lekko podsmażyć i dodać odsączone suszone grzyby i pokrojone pieczarki.Smażyć tak długo, aż cała woda z grzybów wyparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.

nadzienie grzybowe

Wodę z moczenia grzybów suszonych wlałam do słoiczka i wykorzystałam dodając do pieczonego mięsa. Można też dodać do zupy grzybowej itd. Czasami mrożę tą wodę, nigdy nie wylewam to jest nektar 😉

zawijaniec drożdżowy

Ciasto drożdżowe – podgrzać mleko i wrzuć masło, podgrzewać, aż masło się roztopi, ostudzić. Drożdże rozmieszać w letniej wodzie dodać trochę soli i cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie w mące i wlać letnie mleko z masłem, wyrośnięte drożdże,roztrzepane jajko, pozostały cukier, sól, dokładnie ugnieść, żeby ciasto było sprężyste i błyszczące. Miskę lekko wysmarować olejem i włożyć gładkie ciasto, przykryć folią aluminiową, odstawić do wyrośnięcia. Jak już ciasto wyrośnie wyłożyć na lekko posypaną mąką stolnicę i rozwałkować ciasto na kształt prostokąta. Rozsmarować masę i zawinąć formując roladę. Zwinąć w okrąg, skleić dwa boki razem. Na zewnętrznej stronie za pomocą ostrego noża ponacinać ciasto, dzieląc je na 12 części. Nie nacinać do końca, każdy kawałek ciasta odwrócić górą w dół.

ciasto drożdżowe z farszem

Jajko lekko ubić i posmarować lekko wianek z ciasta.Przykryć ręcznikiem płóciennym i odstawić do wyrośnięcia. Jak już wyrośnie posmarować drugi raz jajkiem, ale bardzo delikatnie, żeby ciasto nam nie opadło.

 

Nagrzać piekarnik do 200C i piec 25-35 minut

Nawet na drugi dzień odgrzałam i było pyszne, miałam w pracy na lunch i zapach ściągnął ciekawskich do kuchni. Co też ja znowu mam dobrego do jedzenia 🙂

paszteciki do barszczu

Można zrobić to z samymi grzybami suszonymi, ale wtedy musi ich być dużo więcej. Ja niestety nie mam, aż tak dużo. Pycha polecam.