Polecam bardzo. Pyszne jedzonko i bardzo proste w wykonaniu.

zawijaniec

Kurczaka pokroić na średniej wielkości kawałki, doprawić solą, pieprzem i papryką słodką i ostrą. Włożyć mięso do miseczki, dodać serek i wymieszać. Wstawić do lodówki na godzinę lub więcej.

Na patelni rozgrzać masło z odrobiną oleju , dodać pokrojony por. doprawić solą i pieprzem. Dodać gałkę muszkatołową i oregano. Smażyć aż por zmięknie. Wlać śmietanę i gotować aż płyn się lekko zredukuje. Nie musi być suche.

ciasto francuskie

 

Ciasto francuskie rozwinąć, naciąć boki na kształt choinki. Na środek wzdłuż położyć kawałki sera, na to kurczaka, przestudzony por i ponownie ser. Zawinąć na przemian raz z jednej raz z drugiej strony płat ciasta. Posmarować u góry rozmąconym jajkiem, obsypać na górze oregano.

Można dodać również podsmażone pieczarki, ale nie jest to konieczne. Jak kto lubi.

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 35-40 minut. Zawijaniec musi się zarumienić na złoto.

Podawać gorące, polecam.